Veckans kaka är enkel, snabb, få ingredienser, lite disk och synnerligen lättäten.
4 ägg Ugn 200
3 dl socker
250 g smör
2 dl vetemjöl
Toscasmet
100 g smör
2 dl nötter (hackas)
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Smält smöret, vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda i smör och mjöl i smeten. Häll ut i bakplåtspappersklädd långpanna, grädda i ca 10 – 12 min. Gör under tiden toscasmeten: häll samtliga ingredienser i en kastrull, koka upp , bred över den gyllengula kakan, grädda ytterligare ca 10 min. Blir alltifrån 1 eller 2 lite större bitar till 16 – 20 små rutor, beroende på om du vill äta upp allt själv eller dela med dig några små smulor/kakor till omgivningen.
Att t ex hacka nötter/mandlar tar alldeles för lång tid, själv tar jag t ex en tom sockerpåse, häller i nötterna, lägger påsen på köksbänken, med vänster hand tillsluter jag påsen, med höger hand bankar jag på för fullt med stöten till marmormorteln, får lite välbehövlig gymnastik för höger stickarm, blir av med alla aggressioner genom att med kraft slå på påsen och får ett strålande resultat av finhackade nötter. Ooops, fick därmed flera minuter över till sticknig… o slapp framförallt sopa upp alla halva nötkärnor som annars envisas med att skvätta iväg.
Tack – igen – för såå god fika och för tipset! Måste vara absolut bästa sättet att hacka mandel! 😉 Kram, Lena H.
Jag sitter i Skåne följer ert stickcafe. Har idag bakat de goda nötrutorna alldeles för goda Var ute på en härlig promenad 10 minus och sol knappast ingen snö, Men vad det var gott med kaffe o kakor efteråt Vilket bra tips att hacka nötterna med.
Vi ses snart ha det bra tills dess Ingrid
Vi sitter här i kvällsmörkret på norra Öland och skriver av ditt goda recept: glada i hågen över att tjuren åter igen står i sitt bås i lagården … Det blev bara en kort tjuvkik på kossorna innan vi kom på honom med att vara lös!
Birgit och Jenny