RSS Flöde

Kraka*

Postat den

Tröja i Gotlandsull (Filcolana Gotlandsk pelsuld 270m/hg  eller  lingarn BC-garn Lino 300m/hg)

Storlek: S (M) L (XL)

Garnåtgång: 2-3 hg Gotlandsk pelsuld eller 2 hg Lino

Stickor: 8

Tröjan stickas från ärm till ärm, bak – och framstycke var för sig i mosstickning ( i lingarnet går det lika bra med rätstickning)

Bakstycke: Lägg upp 24 (25) 26 (30) m med dubbelt garn. Byt till enkelt garn och sticka mosstickning till arbetet mäter 30 (31) 32 (32) cm. Lägg upp 30 (30) 35 (40) nya maskor på ena sidan, (vill du ha tröjan lite längre lägger du upp fler maskor) fortsätt med mosstickning till bålen mäter 40 (45) 50 (55) cm. Maska av 30 (30) 35 (40) maskor. Fortsätt med ärmmaskorna till ärmen mäter 30 (31) 32 (32) cm. Maska av med dubbelt garn.

Framstycke: Lägg upp och sticka lika som bakstycket.

Montering: Sy ihop ärm- och sidsömmar.

* Kraka – enl isländs fornalderssaga född som Aslög, dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhild. Efter deras död fördes hon, gömd i en harpa, till Norge där hon växte upp under namnet Kraka. Ragnar Lodbroke blev intresserad av Kraka och ville se om hon var lika klok som hon var vacker. Han bjöd in henne och bad henne komma varken mätt eller på fastande mage, varken klädd eller oklädd, varken ensam eller i sällskap med någon människa. Kraka gav sig iväg till mötet efter att först ha knaprat i sig en lök, insvept i ett fisknät och skyld av sitt långa hår, till sällskap tog hon med en hund. Lodbroke gifte sig bums med denna kloka flicka och så levde de lyckligt tillsammans restena av livet……

Tröjan är inspirerad av ett mönster jag fått av  Gunilla från Vickleby på Öland som gör sina tröjor i ett tjockare garn. Den duktiga människan spinner sitt garn själv och använder sig  av ull från får som skuttat runt på Öland.   Men den här Kraka-tröjan i lin eller tunnt ullgarn passar bra nu till sommaren och kräver, åtminstone av oss som inte har  jättelångt hår  att man har ett linne eller klänning under, eller tja, heltäckande baddräkt iallafall…..

Annonser

Om ariadnegarn

Ariadne Garn & Kuriosa i Kalmar På bloggen kommer information om nya garnsorter och framtida stickcaféer komma upp

Ett svar »

 1. Louise Lindblad

  Hej
  Vilken härlig tröja.!
  Enkel och snygg.
  Hälsningar Louise

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: