RSS Flöde

Tosca- och citronpaj samt chokladkaka

Dags för en riktig goding! Mums mums, omöjligt att bara äta en liten bit, hela kakan går åt, lika bra att ta hem ingredienser till flera kakor på en gång och genast baka minst två….
Toscapajkaka
Pajdeg
Smält 100 g smör i en kastrull
rör i 3 dl mjöl, 1/2 tsk bakpulver och 1 dl socker.
Blanda, tryck ut i pajform med löstagbar kant.
Skjuts in i ugnens 200 grader i ca 7 – 8 min.
Toscafyllning
Blanda 1 dl socker
1 msk ljus sirap
50 g smör
1 msk grädde
1 msk vetemjöl
Låt sjuda ihop i en kastrull, koka inte.Dra kastrullen från värmen, rör i 100 g flagad mandel.
Skjuts in i ugnen igen i ca 12 – 15 min.
Nu kommer det verkligt svåra. Låt kakan ”mogna” i en eller två dagar…. men oj oj oj så goda de blir!(Ni förstår att det är bäst att göra flera på en gång)

Kakomaner kan under tiden njuta av följande kaka:

Citronpaj
Pajdeg som ovan:
Smält 100 g smör i en kastrull,
rör i 3 dl mjöl, 1/2 tsk bakpulver, 1 dl socker. Blanda ihop
tryck ut i en pajform med löstagbar kant.
Grädda 7 – 8 min i 200 grader
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
rivet skal och saft från 1 citron
1 dl socker
Blanda ihop fyllningen, häll i pajskalet, grädda ytterligare i ca 15 min. Låt svalna, ät som den är eller med vaniljgrädde till…
Synnerligen lättäten.

Hm, en liten chokladkaka skulle nog inte sitta fel efter den där sura citronpajen… Då passar den här snabblagade godingen bra:

Chokladkaka
150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från värmen, rör i ingredienserna, häll i smord pajform med löstagbar kant, grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Koka under tiden tryffelsmeten:
1 1/2 dl grädde
1 msk smör
200 g choklad (kan vara Dajm-, apelsin-,nöt- eller den smak du tycker bäst om. (eller baka flera…))
Koka upp grädde och smör, ta kastrullen från värmen, blanda i den sönderbrutna chokladen,rör ihop till en smet, bred ut över kakan då den svalnat. Kan börja ätas direkt, men blir förstås bäst om du kan hejda dig lite och vänta till den stelnat.
Jösses vad med pajformar det går åt. Med minst två pajer av varje sort, eventuellt är det lika bra att göra åtminstone tre Toscor på en gång… Hm, turligt nog går det att lyfta ut den färdigbakade pajen från formen och använda formen fler gånger. Puh, då går det att göra hur många snabbakade pajer som helst! Behövs som energitillskott nu i gråvädret, inte minst för att vi ska kunna sticka med den frenesi vi har förmåga till…. (Helst ska någon annan baka kakorna till oss så vi bara behöver lägga undan stickorna då vi kladdar ned fingrarna med en smaskig bit chokladkaka. Eller går det att få någon som matar också?…)

Annonser

Om ariadnegarn

Ariadne Garn & Kuriosa i Kalmar På bloggen kommer information om nya garnsorter och framtida stickcaféer komma upp

»

  1. Åh vilka godingar! Vet inte om jag vågar…;-)
    Kramar från Lena H.

    Svara
  2. Katarina från Mylla

    Mums och smarr! Tack för god kaka och all inspiration och skaparglädje vi fick ta del av i onsdags! Stickorna går varma! ❤

    Svara
  3. 👍nu gör jag citron pajen igen
    Försvinnande god
    Hinner sticka lite när den är i ugnen
    Trevlig kväll Titti

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: